dilluns, 29 de desembre del 2008

CmapTools


CmapTools és un programa creat per “Institute for Human and Machin Cognitios" (IHMC) de la universitat de West Forida, als Estats Units d’Amèrica amb l’objectiu de formar models de coneixements representats en forma de mapes conceptuals.

No únicament existeix el CmapTools per realitzar mapes conceptuals, sinó que existeixen altres programes com el DIA (GNU) o InfoRapid KnowlegdeMap (Shareware), però sense cap dubte CmapTools és el programa més pràctic i més avançat que permet fer més coses que els altres.

En primer lloc trobem que aquest programa ens permet crear mapes conceptuals amb la possibilitat de enllaçar-los amb pagines web o de adjuntar arxius en el mateix mapa conceptual.

En segon lloc, podem compartir aquest mapes conceptual amb altres persones a través de la web, ja que tenim la possibilitat de guardar els mapes conceptuals en format html.

En tercer lloc, és un programa molt fàcil d’utilitzar i sense cap complicació, ja que únicament haurem d’anar inserint vinyetes i arrossegant les fletxes fins a l’altre vinyeta. A més, podrem modificar la forma de la vinyeta, el tipus de font, la forma dels enllaços, podrem col·locar imatges de fons, entre altres coses.

Recomano molt aquest tipus d’eina a qualsevol, però especialment als professors perquè utilitzin aquesta eina a l’escola per tal de que els alumnes aprenguin nous programes i noves formes d’utilitzar la tecnologia amb un objectiu educatiu.

Finalment us adjunto un enllaç on podem descarregar-vos aquest programa, i, a més, us adjunto una pàgina web en la qual trobareu un vídeos en els quals explicaran qualsevol cosa relacionada amb el programa.

diumenge, 28 de desembre del 2008

DownloadHelper i altres formes de descarregar vídeo del YouTube


Després de fer la meva presentació sobre el YouTube, he après a utilitzar dues formes de descarregar i canviar el format dels vídeos d’aquesta pàgina, ja que per sort o desgràcia el format d’aquest està en FlashPlayer.

En primer lloc, podem utilitzar el DownloadHelper. Aquest és un servei de Firefox que facilita la descàrrega dels vídeos amb l’inconvenient que únicament és útil per aquest navegador.

En segon lloc, podem utilitzar el Atube Catcher. Aquest és un programa com qualsevol que es pot descarregar des de diferents pàgines d’Internet. Aquest programa, a diferència del Download helper, és útil per a qualsevol navegador.

Ambdós eines s’utilitzen de manera molt semblant. Amb el Download helper podràs descarregar el vídeo des de la mateixa pàgina del navegador, i un cop descarregat haurem d’obrir el programa per tal de canviar el format. Per canviar el format s’haurà de copiar la URL del vídeo i copiar-la al programa. Amb l’AtubeCatcher, no tindrem la possibilitat de descarregar el vídeo des de la mateixa pàgina del navegador sinó que directament haurem de copiar la URL del vídeo i pegar-la al programa. Des d’aquí descarregarem el nostre vídeo i podrem canviar el format d’aquest.

Segons el meu parer, crec que aquests dos programes són molt útils a l’hora de descarregar els vídeos del YouTube. No crec que hi hagi un programa millor que l’altre, però segons el navegador que emprem ens podrà ser més útil un programa o l’altre.


Com vam dir a la nostra presentació del YouTube, crec que aquesta eina pot ser de molta utilitat per emprar-la a l’escola, ja que pot ser utilitzada de formes diverses. Per aquest motiu, a l’escola s’haurien d’explicar aquest tipus d’eines i programes per descarregar i canviar el format dels vídeos del YouTube, ja que d’aquesta manera podran fer servir altres programes com el MoviMaker per a fer petites curtmetratge.


Per decarregar-vos els dos programes podreu clicar sobre aquests dos enllaços: Atube Catcher i DownloadHelper.

dissabte, 27 de desembre del 2008

La Wiquipèdia

Com ja he dit al meu anterior, comentaré alguns dels temes tractats en les exposicions de l'assignatura. Anteriorment, he comentat l'Xtec i ara m'agradaria comentar la Wiquipèdia.

La Wiquipèdia és una enciclopedia online creada l'any 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger que ens permet cercar informació sobre diversos temes amb la característica de que aquesta informació ha sigut creada i penjada per qualsevol usuari. Aquest usuari pot crear, editar i enllaçar la informació amb altres informacions relacionades. També un usuari podrà eliminar la informació que cregui errònia

Després de fer aquesta breu explicació sobre aquesta eina m'agradaria comentar un parell d'aspectes:

En primer lloc, podem veure com a mesura que avança la tecnologia, Internet ja no és una eina en la qual únicament podem ser observadors de tot allò que hi ha a la xarxa sinó que hem arribat a un moment en el que qualsevol usuari no únicament pot observar sinó que pot crear allò que vulgui mitjançant eines com: els blocs, el YouTube, la Wiquipèdia.

En segon lloc, voldria donar la meva opinió sobre la Wiquipèdia. Crec que és una bona eina, ja que podem trobar un gran ventall d'informació de diferents temes que ens podem servir per fer treballs, per ampliar coneixements... Sense cap dubte, trobo molt adient que aquesta pàgina web faciliti la creació d'informació per part de qualsevol usuari i que d'aquesta manera es creï una comunicació entre usuaris d'arreu.

A més, podríem utilitzar aquesta enciclopèdia com una eina educativa tant per part del mestre com de l'alumne. El mestre podrà explicar aquesta eina als alumnes, i els alumnes podran trobar informació per realitzar treballs, exercicis, activitats, entre altres.

No obstant, hem d'intentar fer conscients als alumnes de que no copiïn i enganxin la informació, sinó que aquesta eina ha de servir-los com una eina de suport mitjançant la qual hauran de redactar, amb les seves pròpies paraules, la informació cercada.

Per concloure, us adjunto un vídeo en el qual podeu trobar més informació sobre la Wiquipèdia:

dimecres, 24 de desembre del 2008

l'Xtec

Després d’haver acabat totes les exposicions de l’assignatura, m’agradaria fer una petita explicació i opinió personal dels temes que més m’han cridat la atenció de les presentacions.

Un d’ells és l’Xtec que és una pàgina web, feta pel Departament d’Educació de la Generalitat, caracteritzada per ser la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya.

És una pàgina web adreçada a pares, mares, educadors, mestres, entre altres en la qual podem trobar tot tipus d’informació relacionada amb l’ensenyament i l’educació. A més podem trobar-hi jocs, materials didàctics, ect.

El web és d’accés lliure per a tothom però únicament formen part de la pàgina els professors que formin part d'alguna escola pública.

A més, aquesta pàgina web ens facilita l’accés a altres zones d’interès ralacionades amb el món educatiu, com poden ser: l'Edu3.cat , l'Edu365, entre d’altres.

Personalment, crec que l’Xtec és una font d’informació que ens dóna un gran ventall de possibilitats per aprendre i facilitar la feina, no únicament per als mestres sinó també per als alumnes. A més, crec que és una molt bona iniciativa per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya potenciar aquest tipus d’activitats i de serveis per tal de millorar les metodologies escolars, per obrir-se molt més cap al món que ens envolta i utilitzar la tecnologia com una font d’aprenentatge.