dilluns, 29 de desembre del 2008

CmapTools


CmapTools és un programa creat per “Institute for Human and Machin Cognitios" (IHMC) de la universitat de West Forida, als Estats Units d’Amèrica amb l’objectiu de formar models de coneixements representats en forma de mapes conceptuals.

No únicament existeix el CmapTools per realitzar mapes conceptuals, sinó que existeixen altres programes com el DIA (GNU) o InfoRapid KnowlegdeMap (Shareware), però sense cap dubte CmapTools és el programa més pràctic i més avançat que permet fer més coses que els altres.

En primer lloc trobem que aquest programa ens permet crear mapes conceptuals amb la possibilitat de enllaçar-los amb pagines web o de adjuntar arxius en el mateix mapa conceptual.

En segon lloc, podem compartir aquest mapes conceptual amb altres persones a través de la web, ja que tenim la possibilitat de guardar els mapes conceptuals en format html.

En tercer lloc, és un programa molt fàcil d’utilitzar i sense cap complicació, ja que únicament haurem d’anar inserint vinyetes i arrossegant les fletxes fins a l’altre vinyeta. A més, podrem modificar la forma de la vinyeta, el tipus de font, la forma dels enllaços, podrem col·locar imatges de fons, entre altres coses.

Recomano molt aquest tipus d’eina a qualsevol, però especialment als professors perquè utilitzin aquesta eina a l’escola per tal de que els alumnes aprenguin nous programes i noves formes d’utilitzar la tecnologia amb un objectiu educatiu.

Finalment us adjunto un enllaç on podem descarregar-vos aquest programa, i, a més, us adjunto una pàgina web en la qual trobareu un vídeos en els quals explicaran qualsevol cosa relacionada amb el programa.

diumenge, 28 de desembre del 2008

DownloadHelper i altres formes de descarregar vídeo del YouTube


Després de fer la meva presentació sobre el YouTube, he après a utilitzar dues formes de descarregar i canviar el format dels vídeos d’aquesta pàgina, ja que per sort o desgràcia el format d’aquest està en FlashPlayer.

En primer lloc, podem utilitzar el DownloadHelper. Aquest és un servei de Firefox que facilita la descàrrega dels vídeos amb l’inconvenient que únicament és útil per aquest navegador.

En segon lloc, podem utilitzar el Atube Catcher. Aquest és un programa com qualsevol que es pot descarregar des de diferents pàgines d’Internet. Aquest programa, a diferència del Download helper, és útil per a qualsevol navegador.

Ambdós eines s’utilitzen de manera molt semblant. Amb el Download helper podràs descarregar el vídeo des de la mateixa pàgina del navegador, i un cop descarregat haurem d’obrir el programa per tal de canviar el format. Per canviar el format s’haurà de copiar la URL del vídeo i copiar-la al programa. Amb l’AtubeCatcher, no tindrem la possibilitat de descarregar el vídeo des de la mateixa pàgina del navegador sinó que directament haurem de copiar la URL del vídeo i pegar-la al programa. Des d’aquí descarregarem el nostre vídeo i podrem canviar el format d’aquest.

Segons el meu parer, crec que aquests dos programes són molt útils a l’hora de descarregar els vídeos del YouTube. No crec que hi hagi un programa millor que l’altre, però segons el navegador que emprem ens podrà ser més útil un programa o l’altre.


Com vam dir a la nostra presentació del YouTube, crec que aquesta eina pot ser de molta utilitat per emprar-la a l’escola, ja que pot ser utilitzada de formes diverses. Per aquest motiu, a l’escola s’haurien d’explicar aquest tipus d’eines i programes per descarregar i canviar el format dels vídeos del YouTube, ja que d’aquesta manera podran fer servir altres programes com el MoviMaker per a fer petites curtmetratge.


Per decarregar-vos els dos programes podreu clicar sobre aquests dos enllaços: Atube Catcher i DownloadHelper.

dissabte, 27 de desembre del 2008

La Wiquipèdia

Com ja he dit al meu anterior, comentaré alguns dels temes tractats en les exposicions de l'assignatura. Anteriorment, he comentat l'Xtec i ara m'agradaria comentar la Wiquipèdia.

La Wiquipèdia és una enciclopedia online creada l'any 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger que ens permet cercar informació sobre diversos temes amb la característica de que aquesta informació ha sigut creada i penjada per qualsevol usuari. Aquest usuari pot crear, editar i enllaçar la informació amb altres informacions relacionades. També un usuari podrà eliminar la informació que cregui errònia

Després de fer aquesta breu explicació sobre aquesta eina m'agradaria comentar un parell d'aspectes:

En primer lloc, podem veure com a mesura que avança la tecnologia, Internet ja no és una eina en la qual únicament podem ser observadors de tot allò que hi ha a la xarxa sinó que hem arribat a un moment en el que qualsevol usuari no únicament pot observar sinó que pot crear allò que vulgui mitjançant eines com: els blocs, el YouTube, la Wiquipèdia.

En segon lloc, voldria donar la meva opinió sobre la Wiquipèdia. Crec que és una bona eina, ja que podem trobar un gran ventall d'informació de diferents temes que ens podem servir per fer treballs, per ampliar coneixements... Sense cap dubte, trobo molt adient que aquesta pàgina web faciliti la creació d'informació per part de qualsevol usuari i que d'aquesta manera es creï una comunicació entre usuaris d'arreu.

A més, podríem utilitzar aquesta enciclopèdia com una eina educativa tant per part del mestre com de l'alumne. El mestre podrà explicar aquesta eina als alumnes, i els alumnes podran trobar informació per realitzar treballs, exercicis, activitats, entre altres.

No obstant, hem d'intentar fer conscients als alumnes de que no copiïn i enganxin la informació, sinó que aquesta eina ha de servir-los com una eina de suport mitjançant la qual hauran de redactar, amb les seves pròpies paraules, la informació cercada.

Per concloure, us adjunto un vídeo en el qual podeu trobar més informació sobre la Wiquipèdia:

dimecres, 24 de desembre del 2008

l'Xtec

Després d’haver acabat totes les exposicions de l’assignatura, m’agradaria fer una petita explicació i opinió personal dels temes que més m’han cridat la atenció de les presentacions.

Un d’ells és l’Xtec que és una pàgina web, feta pel Departament d’Educació de la Generalitat, caracteritzada per ser la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya.

És una pàgina web adreçada a pares, mares, educadors, mestres, entre altres en la qual podem trobar tot tipus d’informació relacionada amb l’ensenyament i l’educació. A més podem trobar-hi jocs, materials didàctics, ect.

El web és d’accés lliure per a tothom però únicament formen part de la pàgina els professors que formin part d'alguna escola pública.

A més, aquesta pàgina web ens facilita l’accés a altres zones d’interès ralacionades amb el món educatiu, com poden ser: l'Edu3.cat , l'Edu365, entre d’altres.

Personalment, crec que l’Xtec és una font d’informació que ens dóna un gran ventall de possibilitats per aprendre i facilitar la feina, no únicament per als mestres sinó també per als alumnes. A més, crec que és una molt bona iniciativa per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya potenciar aquest tipus d’activitats i de serveis per tal de millorar les metodologies escolars, per obrir-se molt més cap al món que ens envolta i utilitzar la tecnologia com una font d’aprenentatge.

dimarts, 25 de novembre del 2008

Com emprar els vídeos a l'escola

Al llarg del temps, no hem pogut aplicar les noves tecnologies a l'escola, ja que els avanços han esdevingut fa pocs anys. Ara que els tenim al nostre abast, els podem utilitzar en l'àmbit educatiu, sempre hi quan, siguin aprofitats pels nostres alumnes.

YouTube és una bona eina amb la qual podem posar en pràctica aquesta nova metodologia educativa, la qual es caracteritza per aprendre a través dels vídeos, ja que en aquest programa podem pujar, descarregar i observar vídeos de tot tipus de classe.

El nostre grup a decidit triar tres metodologies per emprar els vídeos a l'escola:
  • Com ampliació dels coneixements: L'alumne pot utilitzar els vídeos de manera que aquest ampliï els seus coneixements. Per exemple, si a classe d'història estem estudiant la Guerra Civil els alumnes podrien ampliar els seus coneixements a través de l'observació de vídeos.



  • Com a verificació d'allò que estudien els alumnes: L'alumne pot emprar els vídeos de manera que aquest verifiqui allò que ell està estudiant. Per exemple, si a classe de medi natural estem treballant els invertebrats podríem verificar l'existència dels invertebrats mitjançant un vídeo.



  • Com una eina de debat: Aquesta metodologia s'utilitzaria de forma col·lectiva i la utilitzaríem per a tractar temes com les droges, l'alcohol, la sida, o d'altres que puguin ocasionar debat. Aquesta pràctica la podríem utilitzar a la classe de tutoria amb la finalitat d'iniciar un debat. D'aquesta manera, els alumnes aprendrien a expressar-se correctament davant un grup de persones, aprendrien a debatre, aprendrien a respectar el torn dels companys, etc.



Finalment, podrem dir que la pràctica de les noves tecnologies a l'escola, no únicament s'utilitzen a la pròpia assignatura sinó que poden ser utilitzades en moltes altres matèries. A més els alumnes a part d'adquirir coneixements sobre les noves tecnologies també adquireixen altres coneixements sobre diferents matèries.

dimarts, 18 de novembre del 2008

Llenguatge Visual

La setmana passada vam fer un anàlisis sobre un anunci que havíem d'escollir nosaltres. Aquest treball consistia en fer el seguiment de l'anunci i escriure en una taula de dades allò que l'espectador observa i tot allò que l'observador escolta.

La veritat és que mai m'havia parat a observar de tan a prop un anunci ni m'havia donat compte de tot allò necessari per a la creació d'aquest... La escenografia, la filmació dels personatges, les veus, els efectes especials, la música, etc.

Aquesta feina ma servit per adonar-me de tot allò essencial per a la creació d'un anunci i per saber i analitzar de més a prop tot allò relacionat amb els anuncis.

A continuació, us poso l'enllaç on podeu veure el meu treball i trobar la taula de dades. Més avall veureu el vídeo de l'anunci.

Taula de dades de l'Anunci



Us adjunto també una pàgina web de XTEC feta per Xavier Ripoll en la qual podreu trobar informació sobre llenguatge musical.

Fine Artist

La setmana passada vam estar treballant un programa anomenat Fine Artist. En aquest programa l'alumne pot crear els seus propis dibuixos, fer les seves pròpies vinyetes de còmics, entre altres. A més els alumnes poden posar-hi tot tipus de sons en els seus dibuixos.

Fine Artist és utilitzat per moltes escoles amb la finalitat de que els seus alumnes siguin innovadors i creadors a l'hora d'utilitzar les Noves Tecnologies.

Desprès de la meva experiència al utilitzar el programa veig que pot ser de molta utilitat que els col·legis el facin servir, ja que els nens poden aprendre mitjançant el joc. Segons el meu parer, aquesta dinàmica d'aprendre mitjançant el joc s'ha de tenir molt en compte en els col·legis. Ho crec així perquè és una forma de motivar als infants i de captar la atenció d'aquests.

Per concloure, m'agradaria dir que els infants no únicament poden aprendre mitjançant llibres de text sinó que poden aprendre de moltes maneres. En aquest cas, podríem utilitzar el joc com una manera d'educar i d'ensenyar que seria per a ells quelcom innovador.


dijous, 30 d’octubre del 2008

Google Notebook

Google Notebook és un servei gratuït ofert per Google que proporciona una manera simple d'organitzar notes al navegar per internet. Aquesta eina personal del navegador permet a l'usuari seleccionar el text, imatges i altres objectes del lloc web mentre es navega, permetent guardar-les en “un Notebook” en línia, accessible des de qualsevol ordinador. A més, aquest servei, ens permet compartir aquests llocs web amb aquelles persones que nosaltres desitgem.

Al començament de l’assignatura vam practicar aquesta eina per tenir les nostres pagines webs preferides i guardades en la xarxa sense haver de portar un USB a sobre, suposant així una gran comoditat i disponibilitat per a nosaltres.

Durant la resta dels dies, hem continuat usant aquest servei de Google el qual ens ha sigut útil per facilitar-nos la tasca mentre fèiem altres feines.

Crec que és un bon servei per utilitzar-lo en l’àmbit educatiu però destinat als nois d’educació secundaria ja que aquestes eines són més complicades de fer servir i serien difícils d’utilitzar per als nens de primària.
Per concloure us adjunto un vídeo en el qual podeu tenir més informació sobre Google Notebook. No he trobat el vídeo en castellà ni en català així que està en anglès. Disculpeu les molesties.


L'ordinador com a caixa d'eines

Actualment, per part de diferents autors, hi han moltes formes de concebre l'ordinador a l'escola. L'autor Charles Crook, ha creat un model en el qual fa unes divisions de les diferents concepcions de veure l'ordinador a l'escola mitjançant quatre metàfores: La metàfora tutorial: l'ordinador coma tutor, la metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne, la metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina i la metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador.

Jo em centraré a fer una petita explicació relacionat amb l'ordinador com a caixa d'eines. Aquesta visió consisteix en veure l'ordinador com una eina perquè l'alumne gestioni i organitzi la informació i utilitzi eines de suport a la comunicació. Aquestes eines que ens dóna l'ordinador no són eines que subtitueixen l'experiència directa de qualsevol activitat però si que la pot ampliar per tal de que l'alumne exerciti capacitats constructives i creatives.

A classe vam treballar aquestes metàfores fen un mapa conceptual de cadascuna d'elles. Ara us posaré una pàgina web on podeu veure el meu mapa conceptual. Aquests mapes els vam fer amb el programa Cmaptools

Mapa Conceptual

Totes aquestes metàfores es podem treballar amb diferents programes. Per exemple, amb el programa Jclic podem treballar l'ordinador com a tutor, amb el programa Logo podem utilitar l'ordinador com a alumne, amb el Crayon Physics podem treballar l'ordinador com a simulador.

dilluns, 29 de setembre del 2008

Concepte Hipermèdia:


Hipermèdia és igual a multimèdia més interactivitat.

Podriem definir Multimèdia com tot document que té diferentes mèdies, es a dir, video, imatge...
Per obtenir més informació sobre multimèdia podriem anar a aquesta pàgina web: http://ca.wikipedia.org/wiki/Multimedia

Podriem definir Interactivitat com tot document que és capaç de respondre a les demandes de l'usuari.

Entrades D'aquest Bloc


  • Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
  • Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
  • Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
  • Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
  • Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge